Breuken ook lastig voor ouders
Een hardnekkig probleem onder ouders: je kind snapt de breuksommen in groep 8 niet. Het probleem: jij snapt ze zelf ook niet. Het is niets om je voor te schamen en dagelijkse praktijk voor veel ouders. Breuken vormen een lastig probleem. Het zijn sommen die we ooit geleerd hebben (al dan niet met succes) en die we nooit meer dachten nodig te hebben, totdat onze kinderen in groep 8 terecht kwamen. Tegenwoordig beginnen breuksommen al een stuk eerder dan groep 8, de basis wordt in methodes als Reken Rijk al in groep 6 gelegd, maar toch. Hoe leg je breuken uit als je het zelf niet kan?
Breuken zijn lastig. Daarover kunnen we het eens zijn. Even wat basisfeitjes: een breuk bestaat uit een teller (dat wat boven de streep staat) en een noemer (onder de streep). Een breuk als 1/2 (zie de 1 boven de 2 staan, de schuine streep is het streepje) betekent 1 van de 2. Oftewel: de helft. Op zich is dat nog wel te begrijpen, zeker als we pizzapunten of appelstukjes delen. Maar wanneer we in groep 8 zitten, gaat het een stuk verder. 1/2 x 1/8 is bijvoorbeeld stof. De helft van een achtste. Maar wat is 1/8? En hoe zit het met procenten, want hoe kan 1/8 hetzelfde zijn als 12,5%? Lastige materie, waar ik graag later op terug kom.
Maar de prangende vraag waar veel ouders op zitten te wachten, is hoe kunnen jullie je kinderen helpen met breuken als je het zelf ook niet snapt? Het antwoord is simpel: Youtube.
Op Youtube zijn in het Nederlands honderden filmpjes terug te vinden van meesters en/ of juffen die uitleggen hoe het met die breuksommen zit. Bijvoorbeeld in het filmpje hieronder (zomaar willekeurig van Youtube geplukt):
Youtube kan een prettig kanaal zijn als het aankomt op het ondersteunen van je kind. Als je het zelf even niet meer snapt en het toch graag zelf uit wil leggen, kun je natuurlijk de filmpjes ook gebruiken om de stof zelf onder de knie te krijgen.
Meer weten over breuken? Lees mijn artikelen over breuken deel 1 en deel 2.