Steeds meer uitval in groep 6 (tips om te voorkomen)
De laatste maanden zie ik steeds meer kinderen uit groep 6 die zich bij mij melden met uitval. Dat valt op, want ik krijg vooral jonge kinderen die moeite hebben met lezen en schrijven of juist kinderen die de basisschool bijna gaan verlaten.
Heeft jouw kind ook uitval in groep 6 en ben je op zoek naar hulp in de vorm van bijles of oefenboeken voor groep 6? Lees dan vooral even verder, want ik geef je tips om verder uitval te voorkomen.
Maar eerst verklaar ik waarom zoveel kinderen in groep 6 uitvallen.
Waarom vallen kinderen in groep 6 uit?
Na groep 3 begint het onderwijs steeds grotere vormen aan te nemen. Vaardigheden op het gebied van taal en rekenen worden uitgebreid. Dit gebeurt vrij stapsgewijs, maar in groep 6 worden er heel grote stappen gezet. Op het gebied van taal en spelling moeten kinderen ineens veel meer vaardigheden beheersen (onderwerp en persoonsvorm, grammatica en het schrijven van niet-werkwoorden), maar ook op het gebied van rekenen komt er heel veel af op kinderen die in groep 6 zitten.
Op zich is dat niet erg. Kinderen kunnen zich vaak prima redden en de leerkracht weet wat hij doet. Maar dat is het hem nu net. De onderwijstekorten beginnen steeds meer zichtbaar te worden voor ouders.
Wisselende leerkrachten en het primaire doel van de school om vooral elke dag iemand voor de klas te hebben in plaats van de resultaten goed bij te houden, hebben hun effect. Door de gigantische bezuinigingen in het onderwijs en de bijhorende stakingen (waar ik veel respect voor heb, want ga als leerkracht je leerlingen maar eens ‘in de steek laten’) is het onderwijs op de tweede plaats komen te staan.
Kinderen zijn hier direct de dupe van. Met een beetje geluk signaleren ouders dit op tijd en kunnen zij actie ondernemen.
Hoe voorkom je uitval in groep 6?
Hoe kun je nu voorkomen dat je kinderen uitvallen in groep 6? Ik deel een drietal tips voor je, welke je direct uit kunt voeren.
Bied thuisonderwijs
Haal een goed oefenboek in huis en bied thuis onderwijs aan je kind. Je kind zal dit mogelijk niet prettig vinden, maar soms is het de enige manier om ervoor te zorgen dat er geen achterstand wordt opgelopen (of een opgelopen achterstand weer in te halen).
Let er wel op dat je de methoden van school gebruikt om vaardigheden aan te leren. De doelen van Cito worden door de meeste scholen ook goed gevolgd. Het is dus verstandig om op basis daarvan oefenmateriaal uit te zoeken.
Heb regelmatig een gesprek
De leerkracht zal er misschien gek van worden, maar jij als ouder wil ook alleen maar het beste voor je kind. Trek dus regelmatig de leerkracht aan zijn of haar jasje en vraag hoe het gaat. Zie er op toe dat je kind de aandacht krijgt die het behoeft en vul elkaar aan.
Bezoek een bijlesbureau of remedial teacher
Bijlesbureaus profiteren enorm van de tekorten in het onderwijs, maar zijn vaak vooral voor ouders met een grote portemonnee. Een bijlesbureau of remedial teacher is wel een persoon met verstand van zaken en kan je kind verder helpen waar het jou niet meer lukt. Maar het kan ook zinvol zijn om in je eigen omgeving te kijken naar mensen die het leuk vinden om bijles te geven. Studenten willen dit nog wel eens doen en zijn een stuk goedkoper dan bijlesdocenten of remedial teachers.
Conclusie
Er zijn steeds meer achterstanden in groep 6, onder meer dankzij het voortdurende lerarentekort en de onvrede op de werkvloer. Gelukkig kun je dit als ouder tijdig signaleren en in actie komen. Een goed oefenboek kun je prima gebruiken om samen de achterstanden in te halen en de vaardigheden te verbeteren.